A KEHOP-5.4.1-16-2016-00223 kódszámú pályázat keretén belül a Bölcs Baglyok Szögi Lajos Közhasznú Alapítvány 2019. november 25- 28. között információs napokat tartott, melynek célja az energiatudatos gondolkodásmód népszerűsítése és az ezzel kapcsolatos ismeretek, illetve mindennapi lehetőségek terjesztése és átadása volt.

Az információs napok során összesen 4 előadás került megtartásra Tiszalöki helyszínnel, melyekkel közvetlenül 300 embert értünk el. Két alkalommal a lakosság, a másik két alkalommal pedig a települési vezetők, az intézményvezetők, valamint a pedagógusok lettek megszólítva előadások keretében, amelyeket alapítványunk saját munkatársai tartottak. Az előadók többek között bemutatták az energiatudatos gondolkodásmód előnyeit összehasonlítva azt a nem energia hatékony módszerekkel, ami belül kitértek azok környezetünkre mért hatásaira. Azonban mit sem ért volna az elmélet, ha az nem lett volna alátámasztva gyakorlatias példákkal. Ennek köszönhetően a részt vevők olyan környezetbarát lehetőségekkel és felhasználási módszerekkel ismerkedhettek meg, amik a hétköznapokban is gond nélkül alkalmazhatók, és amellett, hogy óvják Bolygónk erőforrásait még pénztárcánk számára is kitűnőek. Igaz, néhány esetben ezek az eredmények csak hosszútávon mérhetők. Az előadásokon belül részletesebben szó volt arról, hogy természetes környezetünk érdekében miért szükséges az energiatakarékosság, illetve hogy ennek érdekében milyen intézményi szintű lehetőségek állnak rendelkezésünkre. A szemléletformálás, mint a fenntartható jövőnk megalapozásának záloga kiemelt fontosságú lehetőségként jelent meg, valamint az energiatakarékosság klímaváltozásra gyakorolt hatását is bővebben kifejtették előadóink. A célközönséget és előadóinkat catering várta, valamint egyéni tanácsadás is zajlott. A képzéssel kapcsolatban kérdőívet töltettek ki a jelenlevők.

Szintén a pályázat útján elnyert támogatásnak köszönhetően a szemléletformáló program keretében egy 1 napos tanulmányi kirándulásra került sor, melyen a korábban diákok számára megrendezett „Hogyan gazdálkodj okosan az energiával” című tanulmányi verseny két nyertes osztálya vehetett részt. A buszos kirándulás olyan helyszínre történt, ahol a diákok gyakorlati úton is tapasztalatot gyűjthettek a tudatos energiafelhasználásról. Ez konkrétan egy napelemeket gyártó céget jelentett, ahol a gyerekek számára bemutatásra került a napelemek gyártásának módja, működési elve, típusai és azok alkalmazási területei.

Összességében maradandó az élmény, hogy mind a lakosságra, mind pedig a gyerekekre mekkora pozitív hatást tett az előadás sorozat és a tanulmányi kirándulás. sok esetben láttunk megdöbbent, olykor hitetlenkedő arcokat az emberiség jelenlegi energiafogyasztásának ismertetése kapcsán, ám a jó gyakorlatok bemutatása által ezek a reakciók lelkesedésbe hajlottak át.