TÚRÁK

Válasszon az Ön számára legszimpatikusabb túráink közül!

„…már ötödször akarta mondani, hogy mindez csodálatosan szép, de minek mondja? Hiszen látja Matula is, és látja Jóska bácsi is. Szép! De minek ezt mondani? Ha nem éreznék, hogy szép, másról beszélnének. De nem szólnak, mert az ő nehéz, munkás életükben is ünnep a Szép, és annál nagyobb ünnep, minél szótlanabb…”

Fekete István

 

Kétlábú programok

Tanösvény túra

Könnyed kirándulás alkalmával tárul fel vendégeink előtt a Holt-Tisza gazdag élővilága: a 2,2 kilométer hosszú szakaszon megpillanthatja a holtág legszebb kincseit: a páratlan szépségű tájat, a gazdag növény- és állatvilágot.

Engedje meg, hogy néhány órára kiragadjuk a rohanó hétköznapok szürkeségéből.

Négy órás túra

A 10 kilométeres túra során a holtág mellett az élő Tisza világát is bemutatjuk vendégeinknek. Az folyón olyan védett madárritkaságokkal találkozhatunk, mint a fekete gólya vagy a réti sas. A Tisza magaspartjain májustól augusztusig megfigyelhetjük a nyüzsgő partifecske telepek mozgalmas életét is.

 

Éjszakai programok

Emlős túra

Izgalmas kaland kicsiknek és nagyoknak. Első lépésként kihelyezzük az élvefogó kisemlős csapdákat, majd a várakozás alatt felépítjük a tábort.

Éjjel egy csillagtúra során a csapdákat felkeressük, a begyűjtött állatokat meghatározzuk, és szabadon engedjük. Szemfüles vendégeink éjjellátó távcsövekkel nagyobb emlősöket is megfigyelhetnek.

Csillag túra

„Ez az az idő, amikor az ég és a föld összeéra sötétségben, a valósággal az álmokkal, a múlt a jelennel s az élet a halállal, amelyeknek nem tudni, hol vannak a határai.”

(Fekete István)

Éjszakai túránk során a bepillanthatunk az éjszakai állatok világába. Nem mindennapi kaland, izgalmas túravezetéssel, lepkefogóval és csillagmegfigyeléssel koronázva.

Éjjeli madarász túra

Madárhálóink kihelyezése után, úgynevezett madárhívó készülék segítségével tesszük eredményesebbé a madarak befogását. A háló kiürítése után szakember határozza és gyűrűzi meg a befogott állatot, úgy engedi szabadjára.

 

Csónakos programok

Hattyú túra

 Látott már közelről nagykócsagot? Sás közt megbúvó nádirigó fészket?

Csónakkal járhatják be a holtág minden rejtett zegzugát. Vízi túránk remek lehetőség védett vízimadaraink, ragadozó madaraink fényképezésére, életterük, életmódjuk megfigyelésére.

Matula túra

 Látta-e valaha halászni a jégmadarat? Rabolni a süllőt?

Vízitúránk során megmutatjuk vendégeinknek a nádi világ rejtett élővilágát. Csónakjaink evezővel és motorral felszereltek, így könnyen és akár észrevétlenül siklanak az élő folyó és a Holt-Tisza vizén, a szemet gyönyörködtető vízi világ közepén.

Tiszavirágzás

A tiszavirágok nász- és haláltánca a folyó életében fontos esemény, ilyenkor számtalan hal és madár a vedlő, repülő, majd lehulló kérészeket várja.

Figyelem! A program idényjellegű!

 

Egész napos programcsomag

In Vino Veritas túra

A csomag tartalmaz egy gyalogos túrát a fenséges panorámát nyújtó tokaji Kopasz-hegyre. Az egykori tűzhányó megmászása után városnézés következik a festői szépségű Tokaj településen. A túra végén vendégül látjuk egy borkóstolóval egybekötött vacsorával a bodrogkisfaludi Hudácskó pincészetben.

 

Kerékpártúrák

Madarász túra

 Vendégeink hűséges „gumiszamarakon” tekerhetnek a közeli gyurgyalagoshoz és partifecske telephez. A kirándulás során madárlesről történik a vörösvércse és az erdei fülesbagoly távcsöves, illetve spektíves megfigyelésé.

Ember a gáton

 A túra során a Tisza töltésén haladva, kerékpárral járhatják be vendégeink a helyszíneket. A buja ártéri erdők látványa a gát tetejéről különleges tájképi értékkel bír, mely magába foglalja a vízpart élővilágának összes jellegzetességét.

 

Több napos programcsomagok

A Tisza szentélyei túra

1.nap: a Csobaji morotva

A Feketeszakáll Kalandparkból induló vízitúra során, kajakkal vagy kenukkal a Tiszán haladva, a festői szépségű, gazdag élővilágú Csobaji holtághoz jutunk el, ahol értékes információkkal gazdagodhatunk az érintett morotva flórájáról és faunájáról. Rövid pihenés után visszatérünk a kalandpark kikötőjébe. A nap végén éjszakai programként lepke-lest biztosítunk a vendégeinknek.

2.nap: Természetjárás két keréken

A szentély típusú holtágak magas természeti értékkel bírnak. Ezen a kiránduláson a tiszanagyfalui Nagymorotva élővilágát figyelhetjük meg. A program útvonala: Tiszalök-Tiszaeszlár-Tiszanagyfalu.

 

Kaland túra

1.nap:
Délelőtt egy könnyed, vízi tanösvény túra, mely után jól fog esni a látványkemencében készült ebéd. Ejtőzésképp vendégeskedés a Feketeszakáll Kalandparkban és strandolás a Feketeszakáll Strandon. Sötétedés előtt táborépítés. Éjszaka csillagmegfigyelés és horgászat várja kedves vendégeinket.

2.nap:
Ébredés után látogatás a Tiszalöki Vízlépcsőhöz majd séta a gazdag flórájú Tiszalöki Arborétumban.

 

Gyurgyalag tábor

– Nyári tábor a természetkedvelő gyerekeknek. Öt napos napközis táborunk tartalma:

  • napi háromszori étkezés
  • hagyományőrző és kézműves programok
  • látogatás a Feketeszakáll Kalandparkba
  • Madarász túra
  • Matula túra
  • élményfestés, élményfotózás